Plaats: Mook | Datum: 10 april t/m 13 april | Leeftijd: 16 t/m 88 jaar | Groep: 1 - 10 pers. | Prijs: € 125

MPSE Knife & Axe making camp

Maak je eigen meshandgreep of bijlsteel!

Heb je altijd al eens je eigen meshandgreep of bijlsteel willen maken? Tijdens dit weekend krijg je de kans om zelf een Scandinavisch mes met lederen schede te vormen of een eigen bijlsteel te maken naar je eigen wensen. Geen wannabe mes of bijl maar een perfect stuk gereedschap! 

Je start met een hoogkwalitatief mesblad of bijlkop waarna je onder begeleiding van experts met handgereedschap bezig gaat met het vormen van een houten handvat, een essenhouten steel en het maken van de lederen schede. Tijdens deze HIT leer je de crafts van leerbewerking, houtbewerking, slijptechnieken en versieren. 

De meer gevorderde messenmaker of bijlmaker (als je al eens eerder bent mee geweest) krijgt de mogelijkheid om ook het meshandgreep zelf in te lijmen en volledig naar eigen idee te vormen. Kom je voor het eerst, dan begin je met een vooringelijmd meshandgreep met houtsoort naar keuze. 

Hoe ziet het kamp eruit?

Tijdens het kamp kun je een mes maken óf een bijl maken. Vooraf geef je je keuze op. Beide is niet mogelijk, want je bent het hele weekend bezig met het mes of de bijl. Tijdens het werken zitten beide onderdelen in aparte lokalen, maar de pauzes, maaltijden en het kampvuur zijn gezamenlijk. 

Optie 1: Je eigen meshandgreep maken

Vrijdag: uitzoeken en ontwerpen

We beginnen vrijdagavond met het bekijken van verschillende soorten messen zodat je je een idee kunt vormen bij het meshandgreep dat je wilt gaan maken. Daarna opent onze hoofdinstructeur zijn ‘winkeltje’ en kan iedereen een vooringelijmd meshandgreep uitzoeken. Vervolgens begin je met het maken van het ontwerp van jouw meshandgreep. Er zijn veel voorbeeld messen aanwezig, maar misschien heb je thuis al foto's of plaatjes gevonden van een mes zoals jij graag zou willen maken. Het ontwerpen is niet alleen de vorm, maar ook de perfecte pasvorm in jouw hand én het ontwerp moet bij het mes passen. Een groot blad behoeft een ander handvat ontwerp dan een klein mesje. 

Voor de gevorderde messenmaker...

Ben je al vaker met ons mee geweest, dan mag je, als je dat wilt, helemaal van 0 af aan starten. Je zoekt dan bij de instructeur je materialen bij elkaar, mesblad en houtsoorten, en lijmt zelf alle onderdelen in. Zelfs handgrepen met plakjes berkenschors zijn mogelijk. Je moet wel ook op vrijdagavond klaar zijn met lijmen zodat het mes zaterdagmorgen droog is om te starten met vormgeven van de handgreep! 

Zaterdag: vormgeven van het mes

Zaterdag gaan we de ingelijmde handgrepen vormgeven. Volgens je ontwerp ga je aan de slag met handgereedschap als raspen, vijlen en schuurpapier tot je handgreep is vormgegeven zoals vrijdag bedacht. Hoewel je halverwege de dag al denkt klaar te zijn zul je merken dat je dan nog niet eens halverwege bent. De eerste zal voor het avondeten zijn mes al in kunnen oliën terwijl de mensen met de wat hardere houtsoorten nog een stuk van de avond nodig hebben. Uiteindelijk zijn alle handgrepen op zaterdag klaar! Het lokaal wordt opgeveegd zodat we zondag geen last meer hebben van schaafsel en stof. 

Zondag: Leerbewerking en schede maken voor je mes

Zondag beginnen we met het maken van de lederen schedes. Eerst maak je een mal van papier, precies passend om je mes waarna je met leer verdergaat. De schedes worden passend gemaakt op het mes dat je zaterdag hebt gemaakt, zelfs zó passend dat uiteindelijk het mes met een 'klik' vastzit in de schede en er niet zomaar uit kan vallen. Daarvoor werken we met Scandinavische ontwerpen waarbij de naden onderdeel zijn van de versiering of juist volledig wegvallen. Je leert diverse ledersteken en versieringen te maken tot de schede helemaal past bij jouw mes. 

Maandag: kleuren en afwerken van de schedes

Nadat de schedes goed hebben kunnen drogen, is het maandag tijd om de schedes verder af te werken en te verven. Als afsluiting zal de ‘winkel’ ook nog even open zijn voor de liefhebbers om nog materialen mee te kunnen nemen om zelf thuis verder te gaan. Voor de lunch gaan we richting Don Bosco in Mook om samen met de andere HIT kampen af te sluiten.

Optie 2: Je eigen bijlsteel maken

Vrijdag: uitzoeken en ontwerpen

We beginnen vrijdagavond met het bekijken van verschillende soorten bijlen zodat je je een idee kunt vormen bij de bijlsteel die je wilt gaan maken. In de bijdrage zit een standaard bijlkop inbegrepen, maar we kijken nog of we ook wat andere koppen mee kunnen nemen waar wel bijbetaling voor nodig is. Bij de bijlkop ga je aan de slag met het ontwerpen van een steel, passend bij de kop en bij jouw handen en lengte. Je mag ook je eigen bijlkop meenemen.

Zaterdag: vormgeven van de steel

Zaterdag gaan we aan de slag met het vormen van de bijlsteel. Alles begint met een essen stam die gekloofd moet worden en waaruit alle deelnemers een deel nemen om hun steel uit te halen. Je begint grof met een bijl en langzaam ga je over op fijner handgereedschap als raspen, vijlen en schuurpapier tot je steel is vormgegeven zoals vrijdag bedacht. Hoewel je halverwege de dag al denkt klaar te zijn zul je merken dat je dan nog niet eens halverwege bent. Het lastigste deel is het perfectioneren van de pasvorm van de steel in de bijl. De eerste zal voor het avondeten zijn bijlkop al vast op de steel hebben, anderen hebben nog een deel van de avond nodig. Uiteindelijk zijn alle bijlen op zaterdag klaar! Het lokaal wordt opgeveegd zodat we zondag geen last meer hebben van schaafsel en stof. 

Zondag: Leerbewerking en schede maken voor je bijl

Zondag beginnen we met het maken van de lederen schedes. Eerst maak je een mal van papier, precies passend om je bijlkop waarna je met leer verdergaat. Er zijn diverse ontwerpen van bijlschedes mogelijk waarbij je de bijl aan je riem kan dragen of alleen een deel af kunt schermen. Het is ook mogelijk de schede te versieren. 

Maandag: kleuren en afwerken van de schedes

Nadat de schedes goed hebben kunnen drogen is het maandag tijd om de schedes verder af te werken en te verven. Voor de lunch gaan we richting Don Bosco in Mook om samen met de andere HIT kampen af te sluiten.

Algemeen

Voorkennis nodig? Welnee... maar het mag wel!

Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig voor dit weekend. Heb je nog nooit met hout, vijlen of leer gewerkt, dan gaan we je dat allemaal leren. Máár, als je al wel de nodige ervaring hebt, geef dat dan aan, dan gaan we met jou wat meer gevorderde technieken doen. Zo is dit weekend geschikt voor alle niveau's!

Wat is er inclusief in het kampgeld?

In principe alles! Tenzij je per se een ander mesblad wilt of een andere bijlkop, maar voor het kampgeld ga je naar huis met een mes of bijl.

Zijn er beperkingen?

Bedenk dat het hard werken is. Je bent de hele dag met je handen bezig en raspen, vijlen en schuren is erg zwaar. Enige lichamelijke conditie en kracht in de armen is wel nodig. Maar verder zijn er geen beperkingen! 

Meer weten over het kamp?

Meer informatie? Mail of bel naar de contactpersoon van deze HIT Bel bij vragen Johan van der Wielen: 06-25064614
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Link naar een website over dit HIT onderdeel http://www.mpse.nl

Neem voor vragen over de inschrijving contact op met de helpdesk.

Aanvullende info:

Nog ruim voldoende plaatsen beschikbaar. Er kunnen maximaal 31 deelnemers meedoen aan deze activiteit. Dit HIT-onderdeel start op vrijdag 10 april om 15:00 uur en duurt tot en met maandag 13 april 14:30 uur. Dit kamp start niet op de hoofdlocatie. Dit kamp vindt niet plaats op de hoofdlocatie, maar bij Scouting Paul Kruger in Nijmegen.

Let op! Doe de HIT inschrijving bij voorkeur op een laptop of desktop computer. De inschrijving kan op een tablet fout gaan!