Plaats: Mook | Datum: 15 april t/m 18 april | Leeftijd: 18 t/m 88 jaar | Groep: 1 - 10 pers. | Prijs: € 130

MPSE Knife making HIT

Maak je eigen mes!

Messen heb je in veel soorten en maten, van goedkoop tot duur en van slecht tot goed. Maar geen enkel mes is zó perfect als het mes dat je zelf hebt gemaakt, volledig op jouw behoefte en aangepast aan jouw hand. Tijdens dit weekend krijg je de kans om zelf vanuit een blok hout een perfect mes te maken met bijpassende gedecoreerde lere schede. 

Je start met een hoogkwalitatief mesblad waarna je onder begeleiding van experts met handgereedschap bezig gaat met het vormen van het houten hadvat en het maken van de lederen schede. Tijdens deze HIT leer je de crafts van houtbewerking, leerbewerking en decoratie

Hoe ziet het kamp eruit?

Tijdens het kamp ga je een eigen mes maken. Het kamp zit op dezelfde locatie als de MPSE Axe making HIT. Tijdens het werken zitten we in gescheiden ruimtes, maar de maaltijden en informele momenten zijn gezamenlijk. Als je graag met je maatje wil gaan, is het mogelijk om beide voor het andere kamp in te schrijven, je zal mekaar meer dan genoeg zien tussendoor!

Vrijdag: uitzoeken en ontwerpen

 We beginnen vrijdagavond met het bekijken van verschillende soorten messen zodat je je een idee kunt vormen bij het meshandvat dat je wilt gaan maken. Daarna opent onze hoofdinstructeur zijn ‘winkeltje’ en kan iedereen een vooringelijmd meshandgreep uitzoeken. Vervolgens begin je met het maken van het ontwerp van jouw meshandgreep. Er zijn veel voorbeeld messen aanwezig, maar misschien heb je thuis al foto's of plaatjes gevonden van een mes zoals jij graag zou willen maken. Het ontwerpen is niet alleen de vorm, maar ook de perfecte pasvorm in jouw hand én het ontwerp moet bij het mes passen. Een groot blad behoeft een ander handvat ontwerp dan een klein mesje. Deelnemers die reeds eerder hebben deelgenomen bieden we de mogelijkheid om zelf een mes samen te stellen en in te lijmen.

Zaterdag: vormgeven van het mes

Zaterdag gaan we de ingelijmde handgrepen vormgeven. Volgens je ontwerp ga je aan de slag met handgereedschap als raspen, vijlen en schuurpapier tot je handgreep is vormgegeven zoals vrijdag bedacht. Hoewel je halverwege de dag al denkt klaar te zijn zul je merken dat je dan nog niet eens halverwege bent. De eerste zal voor het avondeten zijn mes al in kunnen oliën terwijl de mensen met de wat hardere houtsoorten nog een stuk van de avond nodig hebben. Uiteindelijk zijn alle handgrepen op zaterdag klaar! Het lokaal wordt opgeveegd zodat we zondag geen last meer hebben van schaafsel en stof. 

Zondag: Leerbewerking en schede maken voor je mes

Zondag beginnen we met het maken van de lederen schedes. Eerst maak je een mal van papier, precies passend om je mes waarna je met leer verdergaat. De schedes worden passend gemaakt op het mes dat je zaterdag hebt gemaakt, zelfs zó passend dat uiteindelijk het mes met een 'klik' vastzit in de schede en er niet zomaar uit kan vallen. Daarvoor werken we met Scandinavische ontwerpen waarbij de naden onderdeel zijn van de versiering of juist volledig wegvallen. Je leert diverse ledersteken en versieringen te maken tot de schede helemaal past bij jouw mes.

Maandag:verven en afwerken van de schedes

Nadat de schedes goed hebben kunnen drogen, is het maandag tijd om de schedes verder af te werken en te verven. Als afsluiting zal de ‘winkel’ ook nog even open zijn voor de liefhebbers om nog materialen mee te kunnen nemen om zelf thuis verder te gaan. Voor de lunch gaan we richting Don Bosco in Mook om samen met de andere HIT kampen af te sluiten. 

Algemeen

Voorkennis nodig? Welnee... maar het mag wel!

Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig voor dit weekend. Heb je nog nooit met hout, vijlen of leer gewerkt, dan gaan we je dat allemaal leren. Máár, als je al wel de nodige ervaring hebt, geef dat dan aan, dan gaan we met jou wat meer gevorderde technieken doen. Zo is dit weekend geschikt voor alle niveaus!

Materiaal nodig? Welnee... maar het mag wel!

Wij voorzien in alle materialen en gereedschappen. Maar mocht je nou in het bezit zijn van een workmate, bankschroef, lijmklemmen, raspen en/of vijlen dan wordt het enorm gewaardeerd als je die mee kan nemen. We zullen op een later moment al deze materialen inventariseren. Zeker een eigen workmate (ergens lenen?) is een grote wens.

Wat is er inclusief in het kampgeld?

In principe alles!

Zijn er beperkingen?

Bedenk dat het hard werken is. Je bent de hele dag met je handen bezig, en raspen, vijlen en schuren is erg zwaar. Enige lichamelijke conditie en kracht in de armen is wel nodig. Maar verder zijn er geen beperkingen! 

VOL?

Mocht deze HIT vol zijn kijk dan of er nog plaats is bij de MPSE: axe making HIT. Beide kampen zijn op dezelfde locatie en er is ruimte later om tussen bij de HITs te wisselen.

Meer weten over het kamp?

Meer informatie? Mail of bel naar de contactpersoon van deze HIT Bel bij vragen Johan van der Wielen: 06-25064614
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Link naar een website over dit HIT onderdeel http://www.mpse.nl

Neem voor vragen over de inschrijving contact op met de helpdesk.

Aanvullende info:

Vol: inschrijven is niet meer mogelijk. Er kunnen maximaal 20 deelnemers meedoen aan deze activiteit. Dit HIT-onderdeel start op vrijdag 15 april om 19:00 uur en duurt tot en met maandag 18 april 14:30 uur. Dit kamp start niet op de hoofdlocatie. Dit kamp vindt niet plaats op de hoofdlocatie, maar bij het Scoutcentrum Achter de Berg in Nistelrode..

Let op! Doe de HIT inschrijving bij voorkeur op een laptop of desktop computer. De inschrijving kan op een tablet fout gaan!