12901241 1322820741078488 7910189228185172770 oOm te kunnen varen met een Lelievlet moet je zeker als landrot, en dat zijn de meeste deelnemers bij Zeil HIT toch wel even instructie hebben!

Dus wordt er vanochtend eerst instructie gegeven over hoe het roer werkt, hoe je moet roeien (met de riemen die je hebt) maar ja als je dan op het water zit en het nieuwsteam komt langs, dan moet je die natuurlijk even op halen zodat ze mee kunnen varen.
Dus wordt er een boot naar de kant gefloten door de leiding aan de wal en mogen we mee de plas op.
De roei instructie is leuk hoor, niet te diep in steken, goed in het midden gaan zitten, etc, maar zeilen vinden de meeste opvarenden toch leuker en dus gaan we dat (net als de andere boten) lekker doen.

Kop in de wind en dan kunnen grootzeil en fok gehesen worden.
Onder leiding van de instructeurs mogen alle kinderen om de beurt een stuk varen, en wordt uitgelegd hoe je met de zeilen en de wind kunt spelen.
De plas is natuurlijk niet groot, dus er moeten “rakken”gevaren worden.
Met de wind over stuurboord (rechts) in de ene kant op en over Bakboord (links) de andere kant op.
Om om te keren, wordt er geleerd hoe je over stag moet gaan:

Op het commando “klaar om te wenden”gaat iedereen op letten, bij “ree”gaat het groot zeilschoot los en het roer om, de fok valt slap en de giek (balk onder het zeil) gaat van de ene naar de andere kant terwijl de boot draait.
Het fok word nog even zo gelaten totdat we helemaal rond zijn en het grootzeil weer strak staat daarna komt ook de fok over, en kunnen we weer een tegen gesteld rak varen.
Voor dat de boten roeiend gaan touw trekken,worden de nieuwsteam leden weer af gezet aan wal om verder te gaan naar andere HIT onderdelen!

Met dank voor de zeilles!!

Bekijk meer foto's op Facebook