Hoe inschrijven?

Lees, vóórdat je je inschrijft, eerst de informatie op deze pagina goed door!

De inschrijving verloopt in 2 delen, alle informatie hierover kan je hier terugvinden : inschrijven 2023.

Als je je wilt inschrijven, kan dat alleen online. Dit heeft een groot voordeel: je kunt gelijk zien of er voor de HIT van jouw keuze nog plaatsen vrij zijn. Om het inschrijven vlot te laten verlopen, zorg je dat je vooraf altijd het volgende bij de hand hebt:

 • een geldig emailadres van jezelf
 • een gebruikersnaam en wachtwoord voor de website van Scouting Nederland (meer info: zie stap 4 hieronder)
 • het polisnummer van je ziektekostenverzekering
 • de naam en contactpersoon van jouw groepje (als je alleen inschrijft ben je dat zelf)

Denk verder aan het volgende:

 • Lees de deelnemersvoorwaarden goed door, om niet voor verrassingen te komen te staan
 • Als je bent ingeschreven is dat definitief!  Na je inschrijving heb je 10 dagen bedenktijd. Binnen deze tijd kun je kosteloos annuleren. Je krijgt het deelnamegeld dan volledig teruggestort. Dit is ook de termijn waarbinnen jouw groepje compleet moet zijn. Na 10 dagen kun je nog wel annuleren, maar krijg je het deelnamegeld, verminderd met € 10 administratiekosten, terug. Na de sluiting van de inschrijving kun je niet meer annuleren en krijg je geen geld meer terug.
 • Je krijgt altijd een bevestigingsmail. Neem contact op met de Helpdesk als je deze niet gehad hebt.

Heb je problemen met het inschrijven kijk dan eerst even bij de meeste gestelde vragen of stuur een mailtje naar de HIT Helpdesk.

Let op! Doe de HIT inschrijving bij voorkeur op een laptop of desktop computer. De inschrijving kan op een tablet fout gaan!

 

Stap

1

Emailadres
Zorg dat je een geldig e-mailadres hebt.

Nadat je deze stappen hebt doorlopen en je je hebt ingeschreven, krijg je op dit adres automatisch een definitieve bevestiging van inschrijving. Gebruik bij voorkeur geen Hotmail of Yahoo mailadres! In het verleden hebben we daar vaak problemen mee gehad, waardoor mogelijk je inschrijving mis gaat.

Stap

2

Zoek een activiteit uit.
Op de HIT-website, https://hit.scouting.nl, kies je een activiteit uit die je wilt gaan doen.

Inschrijven kan alleen, of met een groep. Als je met vrienden wilt gaan, overleg dan eerst samen naar welke HIT je wilt gaan. Bedenk samen ook alvast een naam voor jullie groepje (bijvoorbeeld "IJsberen" of "Tophitters"). Let erop dat iedereen van jullie groepje ook de juiste leeftijd heeft voor de HIT waar jullie heen willen!

Stap

3

Deelnemersvoorwaarden
Lees eerst de deelnemersvoorwaarden goed door.

Let op, deze voorwaarden zijn HEEL belangrijk! Lees ze goed door, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. In de voorwaarden staat onder andere:
- wat het kost om te annuleren
- hoe je je kunt verzekeren
- wanneer je mail krijgt van het onderdeel waar je je voor inschrijft.
Klik hier om de deelnemersvoorwaarden te lezen.

Stap

4

Druk op de knop 'inschrijven'
Ga op de HIT-website https://hit.scouting.nl naar de activiteit van jouw keuze. Onderaan de activiteit zie een knop 'inschrijven' staan. Klik op deze knop om je voor die activiteit in te schrijven.

 

Stap

5

Log in op sol.scouting.nl
Als je gedrukt hebt op de knop "inloggen", kom je terecht op de Scouts Online inlogpagina als je nog niet bent ingelogd.

Heb je een gebruikersnaam en wachtwoord (ofwel een inlog-account)? Vul dit dan in in de velden en druk op 'Log in'. Je komt dan vanzelf in het inschrijfformulier terecht.

Heb je geen account? Dan moet je er eerst een aanmaken. Klik dan op "inlogaccount aanmaken", en volg de aanwijzingen op. Keer terug naar stap 4 van dit stappenplan en ga verder met inschrijven.

Heb je problemen met het aanmaken van een account? Dan zijn jouw gegevens waarschijnlijk niet goed geregistreerd bij Scouting Nederland. Vraag de secretaris van jouw groep dan om na te kijken of je geboortedatum, lidmaatschapnummer en adres goed zijn doorgegeven.

Je wordt nu doorgestuurd naar het inschrijfformulier van die activiteit en kunt verder naar stap 6.

Stap

6

Naar het inschrijfformulier
Je bent nu ingelogd, en aangekomen bij het inschrijfformulier van de HIT (in Scouts Online).

Het systeem controleert meteen of je je mag inschrijven. Als je bijvoorbeeld te oud bent of de activiteit zit al vol, dan krijg je een 'foutmelding' te zien zoals "deelnemer is te oud".

Zie je geen foutmelding, dan kun je je gewoon inschrijven. Ga dan door met stap 7. Zie je wél een foutmelding zoals hierboven, dan kun je twee dingen doen:

 1. Je gaat terug naar de HIT-website, https://hit.scouting.nl om een andere activiteit te kiezen en volgt het stappenplan hierboven vanaf stap 4, óf:
 2. Je bekijkt alle HIT-activiteiten in Scouts Online zelf, door te klikken op de knop "Terug naar het geselecteerde evenement". Je ziet hier een overzicht van alle activiteiten, en je kunt meteen zien aan welke activiteiten jij mee mag doen. Als de HIT van jouw tweede keuze ertussen staat, klik je op dat evenement, en ga je verder vanaf stap 7.

Stap

7

Groepje aanmaken of kiezen
In stap 7 kies je een bestaand groepje, of maak je zelf een nieuwe aan.

Waarom? Als je met één of meer van je scoutingvrienden naar de HIT gaat, kun je je als team inschrijven, zodat de leiding van de HIT-activiteit weet dat jullie bij elkaar horen. Zo'n team wordt een subgroep genoemd. Voor sommige HIT-activiteiten is het zelfs verplicht dat je je als team opgeeft. Ga je in je eentje naar de HIT, dan maak je een groep voor 1 persoon aan.

Het kiezen van een subgroep gaat als volgt:

 1. Kijk eerst in het uitklapmenu of één van jouw scoutingvrienden jouw groepje al in het lijstje heeft gezet (Als je je in je eentje inschrijft, is dat natuurlijk niet nodig)

 2. Zie je de naam die jij met je scoutingvrienden hebt afgesproken, doe dan het volgende:

  • Selecteer deze subgroep.
  • Je ziet nu een extra scherm met namen van groepsleden die zich al hebben ingeschreven
  • Zijn dit jouw scoutingvrienden? Hoera! Je kunt door naar stap 8. Je krigt nog een extra controle pagina te zien of je wel in het juiste groepje gaat inschrijven. (klik op "Ga door met dit subgroepje")
  • Zijn dit niet jouw scoutingvrienden? Kijk dan opnieuw in het uitklapmenu, of maak een nieuw groepje aan als deze er niet tussen staat.
 3. Staat jouw groepje er nog niet tussen? Vul dan de zelf verzonnen naam van jouw groepje in. Geef nu het aantal personen van jouw groepje op. Als je je alleen inschrijft, maak je een groepje voor 1 persoon aan. Klik op "aanmaken subgroep".

Stap

8

Inschrijfformulier invullen
Je ziet nu het inschrijfformulier.  Ben je jonger dan 18 jaar, vul dit formulier dan samen met je ouders in.

In het formulier wordt alles nog een keer duidelijk uitgelegd wat je in moet vullen. Begrijp je een vraag niet goed? Klik dan op het vraagteken vooraan de vraag. Je krijgt dan extra uitleg in beeld. Vragen waar een sterretje* bij staat, zijn verplicht om in te vullen.

Stap


9

Inschrijfformulier versturen 
Heb je alles correct ingevuld? Klik dan op "volgende"om de inschrijving te versturen. Er gebeurt nu het volgende:

 1. Er wordt nu automatisch gecontroleerd of je alles goed hebt ingevuld.

 2. Ben je iets vergeten? Dan verschijnt er een melding en kom je weer terug in het formulier. Je inschrijving is dan nog niet verstuurd. Maak de nodige correcties en verstuur de inschrijving opnieuw.

 3. Je krijgt nu een mail ter bevestiging van je inschrijving.

Let op ! Als je bent ingeschreven is dat definitief! Als je toch niet mee wilt doen heb je 10 dagen de tijd om kosteloos te annuleren. Daarna moet je de volledige kosten betalen.

Stap


10

Inschrijving bekijken en eventueel achteraf nog aanpassen

Nadat je bent ingeschreven kom je in een scherm waarop staat waarvoor jij je hebt aangemeld.

Met de knop "ga naar deze inschrijving" kun je doorklikken naar jouw inschrijving en eventueel nog gegevens op je formulier aanpassen.

Kloppen jouw gegevens niet, bijvoorbeeld je adres of emailadres? Deze kun je wijzigen op Scouts Online. Dit kan als volgt:

  1. Log in op sol.scouting.nl met je wachtwoord en je gebruikersnaam.

  2. Ga in het 'Mijn Scouting menu' aan de linkerkant naar "Mijn persoonsgegevens"

  3. Bekijk je persoonsgegevens en wijzig ze indien nodig. De nieuwe gegevens worden automatisch verwerkt in de inschrijfgegevens van de HIT.

Je kunt in het 'Mijn Scouting menu' trouwens ook je inschrijving voor de HIT weer terugvinden. Dit doe je door onder 'Spel' op "mijn inschrijvingen" te klikken en jouw formulier te selecteren. Je kunt het formulier ook nog aanpassen door onderaan het formulier op "inschrijving aanpassen" te klikken en na bewerken het formulier weer op te slaan.

In je eigen inschrijving zie je verschillende tabbladen waar je de eigen inschrijving terug kunt zien. Je kunt bij "subgroep(en)" zien of jouw andere groepsgenoten zich al hebben ingeschreven en jullie groepje al compleet is.