Foto van deelnemende groep

Of we mee wilden doen aan de rally… Ja, leuk! En dan maar hopen dat je onderweg veel auto’s tegenkomt voor een foto, want als iedereen aan het autorijden is kom je natuurlijk weinig mensen tegen. Voor vertrek werd de kilometerstand opgenomen, het ging er uiteindelijk om wie de minste kilometers afgelegd had om de route te voltooien. ‘Ja, we maken wel een foto en die appen we wel’ (met het plan om hem even naar onze achterban te sturen voor een photoshop), maar nee, dat mocht niet.Of we mee wilden doen aan de rally… Ja, leuk! En dan maar hopen dat je onderweg veel auto’s tegenkomt voor een foto, want als iedereen aan het autorijden is kom je natuurlijk weinig mensen tegen. Voor vertrek werd de kilometerstand opgenomen, het ging er uiteindelijk om wie de minste kilometers afgelegd had om de route te voltooien. ‘Ja, we maken wel een foto en die appen we wel’ (met het plan om hem even naar onze achterban te sturen voor een photoshop), maar nee, dat mocht niet.

De eerste route was een klokkenroute. Sinterklaas ging allerlei pakjes rondbrengen en had daarvoor een strak tijdschema. Met tijden moest je bepalen waar je naartoe moest, de kleine wijzer stond voor waar je vandaan kwam, en de grote wijzer, daar moest je naartoe. Eerst snel alles getekend en rijden maar. Nee, dit klopt niet meer, toch maar weer terug en overnieuw beginnen (wat natuurlijk leidde tot extra kilometers…). Uiteindelijk een echte klok getekend, met losse wijzers de route uitwerken en rijden maar. En dan de twijfel, moeten we hier echt rechtsaf?

Na een hobbelig zandpad van een kilometer hadden we wel in de gaten dat we niet de goede afslag genomen hadden. Met deze route moest je op een kruispunt uitkomen en daarvan moesten we de straten noteren. Dan maar naar het GPS-punt van de volgende route, daar waren meer groepjes gestrand. De auto uit, foto’s maken en mensen interviewen dan maar. Hoe heet je, waar kom je vandaan, hoe gaat het tot nu toe, en, de belangrijkste vraag van allemaal; welk kruispunt hadden jullie? Onder het mom van, zodat wij kunnen vergelijken of alle groepjes hetzelfde kruispunt hebben gevonden (aha…). En wonderbaarlijk genoeg vertelde elk groepje de straatnamen zonder enige twijfel – route 1 afgerond! Grote dank aan het team (ik weet de naam niet meer) wat als mascotte een gehaakte uil heeft (al gaven ze meteen toe dat het fout was) en team Proost – Janneke, Harm, Amy en Joost uit Boxtel. Het ging tot nu toe wel aardig en ze waren druk bezig met het sint-paas-gedicht. Wat ze doen als ze het echt niet meer snappen? Joost.

Na even puzzelen met route 2 wisten we het echt niet meer en hadden we nog te weinig foto’s. De coördinator gaf ons de keuze uit verschillende posten, namelijk chocolademelk drinken, pepernoot-happen (het happen van een paaseitje uit een bak pepernoten), pakketje door een schoorsteen gooien en kratje stapelen. Die laatste werd het natuurlijk! Eerst even zelf geoefend, en uiteindelijk moest de witte zwarte piet er ook aan geloven. Uiteindelijk kwamen er nog 2 groepjes die ook de toren gingen beklimmen.

De eerste groep waren de ‘Drie Wijzen’ uit Winterswijk – Thomas, Julius en Gert-Jan. Tot nu toe hadden zij zo’n 500 kilometer afgelegd. Zij wisten 8 kratjes te stapelen. Het groepje ‘Kei-onmeunig’(Brabants en Twents voor ‘heel-heel’) ging het iets minder goed af – zij wisten 6 kratjes te beklimmen. Waardoor het kwam? ‘Hertog Jan wilde niet geassocieerd worden met Heineken’. Het was een gemengd groepje van drie scoutinggroepen, met Cojanne uit Eindhoven, Yvette en Joost uit Utrecht en Arnoud uit Losser. Bij de laatste tussenstand stonden ze 1e, ze waren vooral bezig met lol maken. Of ze, net als vorig jaar, de strijd weer zullen winnen, is nog spannend.